• EOQ Review Questions and How to Solve
     
    1) Unit Rate:  Sarah is making cakes.  Her original recipe calls for  14 cups of flour for 7 cakes.  How many cups of flour are needed to make 1 cake?
     
                        How to solve:              14 / 7= 2 cups of flour per cake.
     
     
    2)  Scale Drawing:  Logan made a scale drawing of a rectangular room in his house.  The actual length of the room is 24 ft.  The scale used to make the drawing is 1/2 in = 2 ft.  What is the length, in inches, of the room on the drawing?
     
                         How to solve:               .5 in / 2 ft  = _in. / 24 ft   Cross multiply and divide by the number across from the unknown.
                                                                  24 x .5= 12/2 = 6 inches
     
     
    3) Percent off:  A sweater is priced at $19.75.  If it is on sale for 20% off and there is 7% sales tax, how much will it cost after tax?
     
                         How to solve:
                           Find 20% of $19.75.    19.75 x .20 = $3.95 This is the amount that you will save. 
                         You need to subtract this amount saved from the total    19.75-3.95 =$15.80
                        Now that you have your new total, find 7% of $15.80    15.80 x .07 = 1.106 = 1.11 ( round to the nearest cent)
                         Because this is sales tax you add this to your sale price    15.80 + 1.11 = $ 16.91 is the cost of the sweater
     
    4) Simple Interest:  You open an account with $500.  You earn 4.5% simple annual interest.  What is your balance after 8 years?
     
                         How to solve:
       
                            KNOW THE FORMULA!!!  I=prt
                   
                                       I = .045 x 500 x 8 = $180 This is what you earn in interest.
                                 Add what you earned in interest to the amount you have in your account.     180 + 500 = $680 is your balance after 8 years.